Przepis na schabowego z ziemniakami i mizerią...
Składniki:
kotlety schabowe: 3-4 szt, ziemniaki młode: 0,5-1 kg, ogórek zielony 1-2 sztuki, śmietana, koperek, jajko, bułka tarta, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
Obtaczać kotlety w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niedużym ogniu.
Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć pokrojone ogórki do miski, dodać śmietanę i posiekany kopertek. Doprawić, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
Smacznego!
Zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.garnek.pl/