• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Smaczna Kuchnia

Na tym blogu znajdzie się wiele przepisów kulinarnych. Będzie można poczytać o różnych ciekawych i smacznych potrawach.

Strony

  • Strona główna
  • O blogu
  • Księga gości

Kategorie postów

  • przepisy na ciasta (1)
  • przepisy na dania główne (1)
  • przepisy na zupy (1)
  • trochę o zdrowym odżywianiu (1)

Kategoria

Przepisy na ciasta

Przepis na szarlotkę

Składniki:

450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 230 g masła, zimnego, 100 g cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli,

Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie – siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki  połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko wylepić ciastem spód. Na spód wyłożyć zawartość dwóch słoików jabłek prażonych, wyrównać. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę.

Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC – 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: schłodzone ciasto lepiej się kroi.

Smacznego laughing.

 

Pyszna szarlotka - Przepis | Dr. Oetker

Zdjęcie pochoodzi ze strony: https://www.oetker.pl/

05 kwietnia 2020   Dodaj komentarz
przepisy na ciasta   ciasta z owocami   szarlotka   jabłka  
Martyna1233 | Blogi