Przepis na zupę pomidorową
Zupa pomidorowa - składniki:
ok. 1/2 kg kurczaka (udka), 2 marchewki średniej wielkości, 2 marchewki średniej wielkości, 1 pietruszka średniej wielkości, ok. 100 g korzenia selera, por, 200 g koncentratu pomidorowego gęstego (ze słoiczka) lub 250 g koncentratu pomidorowego rzadkiego (z kartonika, butelki), 200 ml śmietany 18 proc., 2 litry wody, sól, pieprz, liść laurowy, posiekana natka pietruszki, makaron lub ryż,Zupa pomidorowa - krok po kroku:
Starannie umyte udka kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy wodą (1 litr). Gotujemy nad małym ogniem. Dodajemy łyżeczkę soli. Po 5-10 minutach dolewamy resztę wody (1 litr). Solimy wodę ponownie i gotujemy całość na większym ogniu. Podczas procesu gotowaniu wywaru, wyciągamy łyżką cedzakową tzw. szumowiny. Usuwanie szarej lub białej piany z powierzchni jest konieczne, ponieważ może zepsuć smak zupy. Dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, selera, pora i liść laurowy. Całość możemy delikatnie posolić i popieprzyć. Całość gotujemy przez 20 minut. Wyjmujemy mięso. Teraz czas na pomidory. Dodajemy je sparzone i bez skórki. Z pomidorami możemy dodać odrobinę przecieru pomidorowego, ok. 1-2 łyżki. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, którą najpierw trzeba zaprawić. Wymieszaj wcześniej śmietanę z 2-3 łyżkami zimnej wody i z gorącym wywarem (ok. 1/3 szklanki). Pamiętaj, aby gorący wywar dodawać do śmietany stopniowo. Dodajemy makaron lub ryż. Całość doprawiamy pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.Smacznego!
Zdjęcie pochodzi ze strony: https://polki.pl/